Salin @ copy jer apa saja resepi kat sini kerana ia bukanlah hak cipta terpelihara. Kalau tak sedap, jangan marah ya...hiii. Tuan empunya blog bukanlah terror masak pun...sekadar suka2 dan happy bila tengok hasil masakan walaupun sgt simple....Okay enjoy with my and ur cooking...

Friday, May 1, 2009

Khasiat Brokoli dan Cendawan Shitake

Tahukah Anda bahwa kandungan vitamin C pada brokoli jumlahnya lebih banyak daripada jeruk? Kandungan kalsium brokoli juga lebih besar dibandingkan segelas susu, dan brokoli juga diketahui mengandung lebih banyak serat daripada sepotong roti gandum! Cara mengkonsumsinya pun sangat mudah, boleh dimakan mentah, ditumis, dicampur sebagai salah satu bahan sup atau dikukus.
Menetralkan zat penyebab kanser, zat antioksidan pada brokoli dapat membantu tubuh menghilangkan atau menetralkan karsinogen(zat penyebab kanser). Diketahui juga bahawa zat beta karotena di dalam brokoli mampu mencegah kanser usus besar dan payudara.

Mengikut kajian, shitake didapati mengandungi beta glucan 1-3, polisakarid, zat besi, niacin, vitamin B1 dan B2 yang amat baik utk tubuh. Malah, mengikut beberapa kajian yang dijalankan shitake boleh menghalang pertumbuhan sel kanser dengan cara menggalakkan pengeluaran sel T dan sel pembunuh (natural killer cells) di dalam tubuh mereka yang menghidap kanser. (MW:42)

Anda boleh merebus atau kacau goreng jer brokoli dgn shitake nie. Masukkan rempah ratus spt paprika pun best.

No comments:

Post a Comment