1-2 batang serai (titik)
halia sebesar ibu jari ( hiris sikit, yg lebih titik)
2 btg lada hijau(potong serong)
1 btg lada merah serong juga
1 buku bawang besar ( hiris bulat ....suka hati..)
2 ulas bawang kecik (hiris)
2 ulas bwg putih(hiris)
1/2 " kunyit hidup(hiris)- kunyit tkde ganti kunyit serbuk je
3 keping asam keping
Garam, sikit je gula, minyak utk tumis
Daun limau purut 2 keping
Air agak 3 cawan
Cara Membuatnya
1.Tumis bahan-bahan hiris sampai wangi.
2.Kemudian tabur kunyit serbuk, tuang air.
3.Masuk ikan dan asam keping.
4.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5.Masak sampai mata ikan jadi putih.
Sumber: Kamisah
No comments:
Post a Comment