Salin @ copy jer apa saja resepi kat sini kerana ia bukanlah hak cipta terpelihara. Kalau tak sedap, jangan marah ya...hiii. Tuan empunya blog bukanlah terror masak pun...sekadar suka2 dan happy bila tengok hasil masakan walaupun sgt simple....Okay enjoy with my and ur cooking...

Thursday, April 9, 2009

Ikan kembong kukus berempah


Bahan:
Bawang merah
Bawang Putih
Kunyit
Halia
Serai
Belacan (optional)
(Bahan2 kat atas spt perencah serbaguna dalam mommy's cooking)
Ikan kembong/ikan selar/ikan tenggiri
lengkuas (jgn byk sangat)
cili boh/cili giling
garam secukup rasa
(Ira: Bahan2 kat atas agak2 la ya)
Daun pisang/aluminium foil
Cara2:
1. Kisar semua bahan kecuali ikan ye....Tapi, kalau u all nak tumbuk boleh gak, tapi berpeluh la.....hiii
2. Bersihkan ikan, masukkan ke dalam daun pisang/aluminium foil
3. Masukkan semua bahan di kisar ke atas ikan. Macam kita buh garam ikan. Tapi, buh banyak sikit sebab nanti bila kita nak makan bahan kisar tu boleh jadi macam sambal cicah ngan ikan.
4. Lepas tu, bungkus cantik-cantik...macam bungkus nasi lemak.
5. Kukus ikan tu sampai masak. Lebih kurang 1/2 jam.
6. Siap untuk dimakan bersama nasi...sedap
Ira: Kat bawah nie ada satu resepi yang Ira snap kat surat khabar semalam. Resepinya agak tidak logik...terutama bawang merah, serai, serbuk ketumbar dan udang kering sedangkan ikan kembung yang digunakan hanya 1 kg. Ikan kembung kalau 1kg, kalau saiz besar berapa ekor je...Nak kongsi resepi bagus tapi macam tak ikhlas jer...hiiii

No comments:

Post a Comment