2 ekor ikan haruan (sederhana besar)
1 batang Kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 ulas bawang putih (ketuk)
4 cm halia (ketuk)
1 batang serai (titik)
1/2 biji bawang besar putih (hiris)
Cili padi merah / hijau ( kalau nak pedas ketuk)
Daun sup
daun bawang
300 ml air
garam secukupnya
sedikit olive oil
Cara-cara:
1. Panaskan sedikit olive oil, tumis bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, bawang putih dan halia sebentar.
2. Masukkan air, biarkan mendidih
3. Selepas itu, masukkan ikan haruan yang telah dibersihkan dan serai, tunggu hingga mendidih/ikan betul2 masak.
4. Masaukkan cili padi (ketuk), bawang besar , garam (biar sebentar)
5. Akhir sekali, tutup api dan masukkan daun sup dan daun bawang.
6. Siap untuk dihidang bersama nasi
Ira: Menu ini sesuai untuk orang lepas bersalin @ selepas pembedahan....
Sup yang menyelerakan dan mempunyai khasiat perubatan.
ReplyDelete