Bahan:
Seikat bak choy
4-5 sudu besar sos tiram
2 biji bawang putih (cincang)
sedikit air
perisa (kalau nak guna)
garam secubit
sedikit olive oil
Cara:
1. Celur Bak choy...pas tu tos dan susun cantik2 dalam pinggan
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih..hingga sedikit garing.
3. Masukkan sos tiram...kacau
4. Masukkan sedikit air, garam secubit (jangan byk nanti masin), perisa (kalau suka guna). Biarkan mendidih seketika.
5. Tutup api, dan curahkan masakan tadi atas bak choy yang siap di tos dan disusun dlm pinggan tadi
(Bak choy boleh diganti dgn baby kailan- sedap di makan dengan nasi bubur @ nasi biasa. Sayur nie selalu order kalau makan nasi bubur di Suraya Seafood, kampung Baru, Kuala Lumpur...best!!!!)
Bahan:
Udang galah/udang biasa pun blh (saiz ikut suka)- kat atas tu saiz S jer
3 cm kunyit hidup (kalau letak lebih lagi sedap)
2 cm halia
2 ulas bawang putih
Sedikit kunyit debu
Garam (agak2 ikut berapa banyak udang)
Minyak utk goreng
1 labu bawang besar putih (hiris bulat)
Lada hijau siam (warna light green) - hiris
Cara:
1. Tumbuk lumat semua bahan di atas
2. Gaul semua bhn kat atas. Biarkan lebih kurang 15 minit
3. Panaskan minyak, goreng. Kalau Ira sedap garing.
4. Dekat nak masak, masukkan bawang besar dan lada.
5. Angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment